beheer van de openbare ruimte

Wat is beheer van de openbare ruimte?

Stel je een project in de openbare ruimte voor. Denk jij dan aan de aanleg of aan het beheer? Vaak krijgt de realisatie, de aanleg dus, de meeste aandacht. Dat is jammer want juist ook het beheer heeft veel invloed op de ontwikkeling van een gebied.

Beheer van de openbare ruimte betekent zorgen voor schone, veilige en aantrekkelijke plekken waar iedereen zich prettig voelt. Denk aan straten, parken, stoepen, en speelplekken. Dit beheer gaat verder dan alleen onderhoud; het draagt bij aan de leefbaarheid en veiligheid van een omgeving.

Waar let jij op bij een goed beheer van de openbare ruimte? In dit artikel leer je over de invloed van beheer op de leefbaarheid. Daarnaast krijg je een voorbeeld van een beheeruitdaging in Noord-Brabant.

Waarom is beheer belangrijk?

Goed beheer van de openbare ruimte zorgt voor een betere levenskwaliteit. Een schone en veilige omgeving voorkomt ongelukken, vermindert overlast en bevordert sociale interactie. Het maakt een gebied aantrekkelijk voor bewoners en bezoekers. Dit draagt bij aan een positief imago van een gemeente. Zonder goed beheer kan verwaarlozing leiden tot hogere kosten en maatschappelijke problemen, zoals criminaliteit en overlast.

Slim beheer draagt bij aan het oplossen van deze grote maatschappelijke uitdagingen. Sterker nog, slim beheer is noodzakelijk om veel van de doelstellingen te behalen.

Bron: Beheer doet er toe! Van Stadswerk

Welke taken vallen onder het beheer van de openbare ruimte

Bij het beheren van de openbare ruimte komt veel kijken. Hieronder de belangrijkste taken.

Het reinigen van straten en pleinen . Denk aan het opruimen van zwerfafval, bladeren en sneeuw. Dit zorgt dat het fijn is om er te lopen of te fietsen.

Hoe beïnvloedt beheer de leefbaarheid?

Beheer heeft een directe invloed op hoe mensen een gebied ervaren. Bijvoorbeeld:

  • Sociale interactie: Een schone en goed onderhouden omgeving nodigt uit tot gebruik, zoals een park waar mensen samenkomen om te ontspannen.
  • Veiligheid: Door goede verlichting en snelle reparaties van bijvoorbeeld kapotte stoeptegels voelen mensen zich veiliger.
  • Duurzaamheid: Groenbeheer en afvalscheiding dragen bij aan een milieuvriendelijke leefomgeving.
Een goed beheerde openbare ruimte met divers groen, zit plekken en vlakke bestrating. in Ede

Inwoners vertrouwen erop dat vuilnisbakken op tijd worden geleegd, fietspaden veilig zijn en bankjes in het groen netjes zijn. Oftewel: dat de openbare ruimte schoon is en goed onderhouden wordt.

Openbare ruimte is een heel breed begrip: het gaat niet alleen over wegen, groen en gladheidsbestrijding, maar ook over water, afvalinzameling en begraafplaatsen.

Bron: Beheer openbare ruimte – Kennispunt lokale politieke partijen

Welke uitdagingen spelen een rol bij beheer?

Uitdagingen in beheer gaan verder dan techniek en materiaal. Volgens het artikel bespaar je met het verlagen van de beeldkwaliteit liggen de knelpunten vaak in de balans tussen beeldkwaliteit en kosten.

  • Budgetbeperkingen: Hoeveelheid onderhoud moet vaak worden afgestemd op de beschikbare middelen
  • Innovatie versus realiteit: Nieuwe technologieën, zoals compressiebakken, vragen extra aandacht voor storingen
  • Omgevingsdruk: Zwaarder verkeer, zoals elektrische bussen, veroorzaakt meer schade aan infrastructuur die daar oorspronkelijk niet op berekend was

Voorbeeld van een beheeruitdaging uit de praktijk

Soms brengt het ontwerp van een object specifieke beheeruitdagingen mee. In ’s-Hertogenbosch staan een mooi en herkenbaar object, Het Bolwerk Sint Jan. Het ontwerp brengt uitdagingen met zich mee:

  • Beperkte toegang voor voertuigen: Het bolwerk is met trappen en een mindervalide toegang te betreden. Er kunnen geen voertuigen voor onderhoud op. Dit betekent dat al het werk, inclusief schoonmaak en reparaties, handmatig moet worden uitgevoerd. Peter: "Je kunt hier dus nooit met machines op. Alles is handwerk."

 

Het Bolwerk Sint Jan in 's-Hertogenbosch. Het ontwerp van dit object zorgt voor specifiek beheer
  • Type verharding en peuken: Het opruimen van peuken is een specifieke uitdaging door het type verharding. Beheerders monitoren regelmatig de hoeveelheid peuken en gebruiken bij droog weer een bladblazer om ze tussen de steentjes vandaan te blazen en op te ruimen.
  • Toegankelijkheid en overlast: Om overlast te voorkomen, is het bolwerk 's avonds niet toegankelijk. Dit helpt om de omgeving schoon en veilig te houden.

Deze uitdagingen zorgen voor hogere beheerkosten. Het is goed al tijdens het ontwerp de toekomstige beheerder te betrekken.

Conclusie: Wat maakt goed beheer van de openbare ruimte onmisbaar?

Een goed beheer van de openbare ruimte draait om meer dan onderhoud; het is een investering in de kwaliteit van leefbaarheid en veiligheid. Door structurele aandacht voor schoonhouden, veiligheid, onderhoud, groenbeheer, speelplekken en afvalbeheer genieten we van een prettige en goed functionerende omgeving.

De impact hiervan is groot: een schone en veilige openbare ruimte draagt bij aan een hogere levenskwaliteit en voorkomt problemen zoals ongevallen of overlast. Door deze basis op orde te houden, blijft de buitenruimte aantrekkelijk en toegankelijk voor iedereen.

Met deze aanpak ontstaat een openbare ruimte die voldoet aan de huidige behoeften en flexibel inspeelt op toekomstige uitdagingen. Denk hierbij aan veranderende weersomstandigheden of nieuwe manieren waarop mensen hun omgeving gebruiken.

Jouw rol als beheerder of projectleider maakt het verschil – waar ga jij vandaag mee aan de slag om jouw omgeving beter te maken?

Hoe kun jij slim beheer toepassen binnen jouw werkgebied?

Lees direct verder over beheer van de openbare ruimte:

Bespaar je met het verlagen van de beeldkwaliteit

Dit artikel is geschreven door Sjaak Boer en de redactie is gedaan door Nicole Behnke.

Een boom met een bijzondere vorm door het beheer tijdens de groei. Toezichthouder geeft uitleg aan omstanders.

Beheer in het kort

  • Beheer van de openbare ruimte gaat over het schoon, veilig en aantrekkelijk houden van straten, parken, stoepen en speelplekken.
  • Het draagt bij aan leefbaarheid, veiligheid en duurzaamheid.
  • Belangrijke taken zijn schoonhouden, onderhoud, groenbeheer en afvalbeheer.
  • Uitdagingen liggen in budgetten, innovaties en zwaarder verkeer.
  • Slim beheer maakt een groot verschil voor een prettige en functionele omgeving.

Andere artikelen lezen?