Bellenscherm Amsterdam-Rijnkanaal
innovatief zoet-zout waterbeheer

leestijd: 5 tot 6 minuten

Innovatieve oplossing voor zoet-zout waterbeheer in tijden van droogte

Het Amsterdam-Rijnkanaal in de nacht van 24 op 25 november 2018. met kranen plaatsen ze het bellenscherm

In de nacht van 24 november 2018 werd een bellenscherm geplaatst in het Amsterdam-Rijnkanaal. Deze techniek moet voorkomen dat bij een lage rivierafvoer het zoute water vanuit het Noordzeekanaal te ver het binnenland in stroomt. Klaas begeleidde dit project vanuit zijn rol bij Rijkswaterstaat. Het bellenscherm beschermt de drinkwaterinname bij droogte en is toepasbaar voor waterschappen bij vergelijkbare verziltingsproblemen.

Probleem: zouttong in het kanaal

Zout water is zwaarder dan zoet water en beweegt daardoor over de bodem het binnenland in. Normaal zorgt stroming van rivierwater ervoor dat deze zogeheten zouttong teruggeduwd wordt richting zee. Maar bij droogte, zoals in de zomer van 2018, ontbreekt die stroming. Via de sluizen bij IJmuiden komt per schutting zout water het Noordzeekanaal binnen, dat vervolgens het Amsterdam-Rijnkanaal bereikt. Hierdoor kan het water tot voorbij Amsterdam zouter worden, met risico's voor de drinkwatervoorziening en het waterpeil.

Oplossing: werking van het bellenscherm

 

Het bellenscherm werkt met luchtbellen die via een constructie in de bodem van het kanaal worden ingeblazen. De luchtbellen stijgen op en mengen het zoete en zoute water. Dit brakke water gaat met de stroming mee en beweegt daardoor niet verder landinwaarts. Hierdoor wordt de zouttong geneutraliseerd.

 

schematische toelichting van de werking van een bellenscherm bij een zouttong. Het zoute zwaardere water is linksonder afgebeeld. Hierboven zit een laag gemengd water dat lichter is en met de stroming meegevoerd word. Rechts is het zoete water. In het midden tussen het zoete water en het zoutere water zijn de bellen van het bellenscherm dit het water mengen.
schematische weergave van de opbouw van een bellenscherm gemaakt door Klaas Smink

 

De opstelling bestaat uit borrelbuizen (rubberen slangen met gaatjes) bevestigd op een stalen buisconstructie met daarin de aanvoerleidingen.

Boven de borrelbuizen is een rooster aangebracht ter bescherming. Het geheel is in een gebaggerde sleuf gelegd, zodat de vaardiepte behouden blijft.

 

Een stalen bak met hierin flexibele kunststof buizen met kleine gaatjes. Dit is de eerste constructie van het bellenscherm.

Dwarsconstructies zorgen dat de constructie niet kan verdraaien en maken hijsen mogelijk.

Bij het ontwerp is rekening gehouden met vismigratie. Omdat niet duidelijk is of vissen door het luchtbellenscherm zwemmen, zijn de zijdelen op de taluds (hellingen van 1:8) uitgeschakeld. Alleen het diepere middendeel is actief. De plaatsing bij Zeeburg is strategisch gekozen: hier is het effect het grootst.

Bouw en plaatsing van het bellenscherm

De constructie is ontworpen en gerealiseerd in een bouwteam met Fishflow uit Medemblik – gespecialiseerd in stromings- en vistechniek – en Van Doorn Geldermalsen als onderhoudsaannemer. De assemblage gebeurde in de haven van Medemblik op een ponton. In de nacht van 24 op 25 november is het bellenscherm met twee drijvende bokken geplaatst bij de Oranjesluizen.

Plaatsing van het bellenscherm in het Amsterdam-rijnkanaal in de nacht.

Wil jij de expertise van Klaas inzetten in jouw project?

Wil je een vergelijkbaar project realiseren of sparren over de inzet van bellenschermen bij jouw organisatie?

Neem contact op om Klaas interim of projectmatig toe te voegen aan je team.

Doorontwikkeling ten opzichte van eerdere schermen

Het bellenscherm in het Amsterdam-Rijnkanaal is een doorontwikkeling van eerdere systemen, zoals bij de Noordersluis in IJmuiden en tests bij Den Oever. Verbeteringen zijn onder andere:

  • Doorverbonden aanvoerleidingen
  • Compacte koppelstukken die binnen de constructie passen
  • Een ontvangstkist achter de damwand met kogelkranen
  • Mogelijkheid om met verschillende leidingen te werken
  • Segmenten van het scherm kunnen individueel worden uitgezet

Van diesel naar vaste stroomaansluiting

Naast het Amsterdam-Rijnkanaal staat aan te oever de elektrische compressor van het bellenscherm.

De eerste versie draaide op een compressor gevoed door een dieselaggregaat. Omdat dit niet paste bij de klimaatdoelstellingen van Rijkswaterstaat, is gekozen voor een vaste stroomvoorziening. Bij de bouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden is hiermee rekening gehouden.

Een prefab betonnen gebouwtje herbergt de compressor. Het dak is afneembaar voor onderhoud, de deur dient tevens als luchtinlaat.

De installatie is inbraakveilig en 30 minuten brandwerend. De compressor is op afstand uitleesbaar, inclusief stroomverbruik per kwartier. Inschakeling gebeurt lokaal, maar kan eenvoudig naar afstandsbediening worden uitgebreid.

In 2020 zijn extra metingen uitgevoerd. Er wordt nagedacht over het toepassen van een flowmeter of druksensoren voor optimalisatie. Ook wordt gewerkt aan rekenregels en formules, waarvoor data wordt verzameld. Klaas droeg bij aan het verzamelen van opties en technische input.

Relevantie voor waterbeheerders

Bellenschermen kunnen ook elders in Nederland worden ingezet, bijvoorbeeld bij inlaten of sluizen waar verzilting dreigt. Voor waterschappen bieden ze een flexibele, relatief eenvoudige techniek om de verdeling tussen zoet en zout water te beheersen.

Het bellenscherm in het Amsterdam-Rijnkanaal toont aan hoe technische innovatie, praktijkervaring en samenwerking leiden tot effectieve watermaatregelen. De opgedane kennis biedt handvatten voor breder gebruik in het Nederlandse waterbeheer, met specifieke waarde voor waterschappen die werken aan verziltingsvraagstukken.

Dit artikel is geschreven door Klaas Smink, editor Nicole Behnke.

Klaas Smink

Klaas over het project bellenscherm

Hoe voorkom je dat zoute zeewater tijdens droogte je zoetwaterkanaal binnendringt?
Wat kun je doen als het rivierwater te laag staat om de zouttong tegen te houden?
Rijkswaterstaat vond met het bellenscherm een innovatieve oplossing.
In dit artikel lees je hoe het werkt en wat het oplevert.

Neem contact op wanneer een vraag aan Klaas hebt.

Andere artikelen lezen?