4 stappen naar een hogere nauwkeurigheid bij landmeten in de buitenruimte
Heb je je wel eens afgevraagd welke gevolgen onnauwkeurige metingen hebben op de voortgang en kosten van een buitenproject?
Stel je voor: je begint vol enthousiasme aan een nieuw buitenruimteproject. Je hebt een helder beeld van hoe het eindresultaat eruit moet zien. Maar naarmate het project vordert, kom je problemen tegen. Het blijkt dat bepaalde afstanden niet kloppen, hoogteverschillen zijn verkeerd ingeschat en aansluitingen passen niet zoals gepland. Het project loopt vertraging op, kosten stijgen en frustratie neemt toe.
Komt dit je bekend voor? Veel gemeentelijke beheerders, managers en jonge professionals hebben soortgelijke situaties meegemaakt. De oorzaak? Vaak begint het allemaal met onnauwkeurige metingen.
Wat als ik je vertel dat deze problemen vermeden kunnen worden? Erik Kwant , onze deskundig in landmeetkunde, deelt zijn kennis in dit artikel lees. Je leest in een paar minuten over de nauwkeurigheid bij landmetingen:
- Waarom een goede meting belangrijk is
- Welke problemen je voorkomt
- In welke situatie je extra op een goede meting moet letten
Ontdekken hoe nauwkeurige metingen de basis vormen van elk succesvol project. En pas deze kennis kunt toe in jouw volgende project.
Waarom is nauwkeurigheid in je meting zo belangrijk bij een buitenruimte project?
Een nauwkeurige meting is de hoeksteen van elk bouw- en infrastructuurproject. Zonder precieze data is het onmogelijk om een betrouwbaar ontwerp te maken. Elke fout, hoe klein ook, kan grote gevolgen hebben in latere stadia van het project. Voor gemeentelijke beheerders, facility managers en jonge professionals is het begrijpen van de impact van meetgegevens belangrijk.
In 4 stappen een hogere nauwkeurigheid bij een landmeting
Stap 1, de voorbereiding
Als projectleider of projectmanager begin je met een duidelijk plan. Bepaal welke gegevens nodig zijn voor het project en welke nauwkeurigheid vereist is. Voor een herinrichting van een woonwijk zijn bijvoorbeeld andere data nodig dan voor de aanleg van een nieuwe watergang.
Stap 2, de controle
Vervolgens controleer je of de aangeleverde data wel klopt. Krijg je een GNSS-RTK meting van een boomrijke omgeving? Dan weet je al dat de gegevens onnauwkeurig zijn. Een GNSS-RTK meting werkt slecht bij obstakels zoals bomen. Door een goede controle zorg je dat je zelf met nauwkeurige gegevens werkt en eventueel overdraagt. Naast de juistheid van de gegevens controleer je ook of je meetgebied een goed beeld geeft van de aangrenzende gebieden.
Stap 3, kies de juiste meetmethode
Niet elke meetmethode is geschikt voor elk project. Wanneer je zelf de opdracht voor een meting geeft, is het daarom belangrijk de juiste gegevens te vragen. Gebruik GNSS-RTK voor grote grondwerken waar snelheid belangrijk is, tachymetrie voor nauwkeurige metingen bij de bouw van woningen, en laserscanning voor complexe omgevingen zoals archeologische sites.
Stap 4, werk samen met goede landmeetkundige
Zorg ervoor dat de metingen worden uitgevoerd door ervaren professionals met de juiste apparatuur. Dit minimaliseert de kans op fouten en zorgt voor betrouwbare data.
Welke problemen voorkom ik met een goede meting?
Precisie in metingen voorkomt veelvoorkomende problemen zoals:
- Verkeerde aansluitingen: Onnauwkeurige data leiden tot mislukte aansluitingen van wegen, rioleringen en andere infrastructuur
- Extra kosten: Fouten in de meetfase leiden tot dure aanpassingen tijdens de bouwfase.
- Veiligheidsrisico’s: Soms ontstaan gevaarlijke situaties door onjuiste metingen, zoals instabiele structuren of verkeerd geplaatste leidingen.
Voorbeeld uit de praktijk
Erik geeft een concreet voorbeeld uit de praktijk dat laat zien hoe dit in de realiteit kan uitpakken.
Tijdens een project werd ik als landmeetkundige gevraagd om een rioolstelsel in te meten. De opdracht was helder: binnen de projectgrens moesten de puthoogtes, putbodems en de b.o.b.-maten nauwkeurig worden vastgelegd. Uiteraard deden we dit inclusief een controle met N.A.P.-bouten, zodat we zeker waren van de juiste N.A.P.-hoogten.
Na het inleveren van de metingen, kregen we echter bericht dat de data niet overeenkwam met de informatie die de opdrachtgever in hun systeem had. Na uitgebreid overleg en analyse besloten we om een aantal aansluitende leidingen en putten buiten de projectgrens mee te nemen in de metingen. Daar lag het probleem: door de jaren heen was het bestaande rioolstelsel iets verzakt. Niet veel, maar genoeg om in de toekomst complicaties te veroorzaken. De verouderde gegevens in het systeem van de opdrachtgever hielden hier geen rekening mee.
Dit voorbeeld benadrukt het belang van zowel het nauwkeurig meten binnen de projectgrens als het meenemen van de omliggende infrastructuur. Door die extra stappen te zetten, konden we naast toekomstig probleem voorkomen, ook onverwachte kosten besparen.
In welke situatie is een precieze meting extra belangrijk?
Bouw van woningen en gebouwen
Hier is tachymetrie vaak de beste keuze vanwege de hoge nauwkeurigheid (tot 3 mm). Elke fout kan leiden tot problemen met de fundering of structurele integriteit van het gebouw.
Grondwerken en wegen
Voor grote oppervlakten waar snelheid en efficiëntie belangrijk zijn, is GNSS-RTK geschikt. Maar let op de beperkingen, vooral bij hoogteverschillen en begroeiing.
Complexe omgevingen
Voor projecten zoals archeologische opgravingen of monumentale gebouwen zijn fotogrammetrie en/of laserscanning ideaal. Deze methode biedt een gedetailleerde weergave van de huidige situatie, wat onmisbaar is voor nauwkeurige restauratie of renovatie.
Begroeide gebieden
LiDAR kan door begroeiing heen meten en biedt een goed beeld van de onderliggende grond. Dit is belangrijk voor projecten in bosrijke gebieden of andere moeilijk bereikbare terreinen.
Hoe kies je de juiste meetmethode om problemen in jouw project te voorkomen?
Nauwkeurige metingen vormen de hoeksteen van elk bouw- en infrastructuurproject. Zonder precieze data is het onmogelijk om betrouwbare ontwerpen te maken en problemen tijdens de uitvoering te vermijden.
Door de juiste meetmethoden te kiezen en te zorgen voor nauwkeurige uitvoering, kunnen veelvoorkomende problemen zoals verkeerde aansluitingen, kostenoverschrijdingen en veiligheidsrisico’s effectief worden voorkomen.
We bespraken hoe belangrijke meetmethoden zoals GNSS-RTK, tachymetrie, laserscanning, fotogrammetrie en LiDAR elk hun eigen voordelen en toepassingsgebieden hebben. Het is belangrijk de juiste methode voor jouw specifieke project te selecteren.
Wil je meer weten over de verschillende meetmethoden en hoe je ze kunt toepassen in jouw projecten? Lees dan ons uitgebreide kennisdocument "Landmeten" voor alle details en zorg ervoor dat je projecten vanaf het begin op een stevige basis staan. Dit document is ook beschikbaar als download.
Dit artikel is geschreven door Erik Kwant. De aanleiding was een vraag van een opdrachtgever over bruikbaarheid van een meting.

Wil je dieper in de nauwkeurigheid van landmeetkunde duiken?
Soms is de nauwkeurigheid van een paar mm nodig en soms een paar centimeter. En zo is het ook met artikelen. Dit artikel is voor jou wanneer je in een paar minuten wilt weten hoe je in 4 stappen een hogere nauwkeurigheid bij een landmeting krijgt.
Voor de mensen die wat dieper in de materie willen duiken heeft Erik nog twee artikelen geschreven:
- De belangrijkste aandachtspunten rondom landmeten in de buitenruimte. In dit artikel geeft Erik je diepgaande informatie over hoe je vertraging en faalkosten voorkomt.
- Welke verschillende landmeetmethoden zijn er. Hierin worden alle landmeetmethoden besproken en kan je goed meepraten met de landmeetkundige.
Deze artikelen geven je veel kennis, maar je hebt nog niet de praktijkervaring van een ervaren landmeetkundige. Enkele bureaus waar Erik goede ervaringen mee heeft zijn:
Heb je na het lezen van deze artikelen een vraag over landmeten die nog niet beantwoord is? Vraag via de contactpagina een adviesgesprek aan met Erik. Wij zijn geen landmeetkundig bureau en geven onpartijdig advies.