Het effect van een storm op het werk van onze bomenspecialisten

Werken binnen de fysieke leefomgeving vraagt een flexibele werkhouding. Een storm brengt een extra uitdaging, zowel tijdens als erna. In dit artikel spreken we twee van onze bomenspecialisten over de invloed van een storm op de werkzaamheden. Aan het woord is Hylke Pander, over zijn rol na de storm op 18 juni 2021 in regio Tiel. De Gelderlander schreef er over. Lees het artikel door hier te klikken.

En we spreken met Anouk Brouwer, zij werkt als Boswachter beheer.

overzicht-van-de-nachtelijke-werkzaamheden-tbv-de-plaatsing-van-het-bellenscher-m

Hylke Pander

Deskundig in bomen en dendrologie en voormalig medewerker

Over het werk van werkvoorbereider bomen
Hylke werkt op het moment van het interview op een project als werkvoorbereider bomen. Tijdens dit project is er een korte maar heftige storm in een deel van zijn werkgebied. “Je kan zien dat de storm heel plaatselijk was,” legt Hylke uit “in Eck en Wiel zijn in de Beatrixstraat de bomen ontkroond, terwijl in de straat ernaast niets aan de hand was.” In het landelijke nieuws was er vooral aandacht voor Leersum. De opgemaakte stormschade in het dorp, dus zonder het bosgebied, is op 7,3 miljoen geschat. Hylke: “Zo erg was het bij ons gelukkig niet, maar in Tiel en Buren hebben veel bomen schade opgelopen.“

Hylke was de 16e terug van zijn vaderschapsverlof. Toen hij vrijdag 18 juni naar zijn jonge gezin ging, was er nog weinig aan de hand. Maar dat veranderde snel. “Dat weekend heb ik mijn werktelefoon aangelaten voor het geval mijn hulp nodig was. Mijn collega’s hebben met man en macht gewerkt en ik hoefde uiteindelijk niet bij te springen.” Vertelt hij. “De eerste periode na de storm heb ik een deel uitvoering opgepakt. Dit is niet de taak van een werkvoorbereider, maar ik kan het wel. Dus in goed overleg met de opdrachtgever hebben we hierin geschakeld.”

Direct na de storm had de databeheerder in Tiel 70 meldingen en in Buren 20. Twee weken na de storm was het aantal meldingen ruim verdubbelt. De voormannen en Hylke zijn de meldingen direct gaan controleren. “Wanneer we een situatie rondom een boom beoordelen kijken we altijd naar de snelheid van uitvoering en de kosten, maar bovenal naar de veiligheid. Veiligheid is leidend in onze beslissingen geweest.” Inmiddels werkt Hylke weer volledig als werkvoorbereider. Voor hem was het fijn dat hij de opdrachtgever extra kon helpen door tijdelijk als uitvoerder in te springen.

schematische-weergave-ban-de-werking-van-het-bellenscherm
overzicht-van-de-nachtelijke-werkzaamheden-tbv-de-plaatsing-van-het-bellenscher-m

Anouk Brouwer

Toezichthouder met expertise in uitvoeringsbegeleiding

Over haar werk als Boswachter beheer
Een storm is voor een bos een natuurlijk selectie voor de bomen die sterk staan, of juist niet. Daarbij heeft doodliggend hout een grote natuurwaarde. Boswachters zorgen dat het bos veilig is, soms al tijdens een storm en meestal na een storm. “Tijdens een heftige storm moet je niet in een bos zijn. Je weet niet waar bomen en takken vallen.” zegt Anouk “Daarom werken de meeste boswachters tijdens een storm op (thuis)kantoor of bijvoorbeeld in een grasland.”

Wanneer we Anouk spreken is het code oranje in haar werkgebied en heeft ze een kantoordag. “Gisteravond heb ik met de aannemer in het gebied geregeld dat hij klaar staat om stormvellingen uit te voeren”. Het belangrijkste is dat wegen, fietspaden en wandelpaden veilig zijn. Wanneer er een melding binnenkomt krijgt die prioriteit. Verder werkt Anouk tijdens een storm aan haar administratie en stuurt ze de aannemers aan.

Na een storm blijven omgevallen bomen en takken liggen, tenzij ze een gevaar vormen. Wanneer een pad geblokkeerd is, verslepen we het hout en zagen het soms in stukken. Takken die onder spanning staan, zaagt ze direct weg. “Ik ben zoveel mogelijk in het gebied, maar het is onmogelijk aanwezig te zijn in het hele bosgebied. Gelukkig slepen veel wandelaars een tak het bos in, wanneer deze op het pad ligt. Zo helpen we elkaar”, zegt Anouk.

Naast veiligheid is vertrouwen belangrijk in het werk van Anouk. Bij een storm staat haar telefoon altijd aan. Voornamelijk buurtbewoners zijn dan haar ogen en oren. “Buurtbewoners weten dat ze mijn rechtstreeks kunnen bellen bij een onveilige situatie” zegt Anouk. De meeste bewoners kennen haar, lachend vertelt ze dat ze soms kan blijven zwaaien naar de mensen die ze tegenkomt.

Hylke en Anouk vertellen over de invloed van een #storm op hun werk. Hylke werkte als #werkvoorbereider bomen. Maar na de storm op 19 juni, heeft hij tijdelijk de rol van uitvoerder opgepakt. Door deze flexibele inzet was de opdrachtgever goed geholpen. Voor Anouk hoort een storm bij het natuurlijke proces. Gevallen bomen en takken ruimt ze alleen op wanneer ze een gevaar vormen. Zij werkt dan ook als #Boswachter beheer.

#flexibel #nb2nXperts #bomendeskundige #toezichthouder #werkvoorbereider #veiligheid #specialistenindeopenbareruimte #integraalwerken #meedenken

* Hylke werkte tot december 2021 bij NB2N

wat is

jouw vraag?

Heb jij een vraag over dit onderwerp? Vul het formulier in en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

Voer a.u.b. uw naam in
Voer alstublieft een geldig telefoonnummer in.
Vul alstublieft een bericht in.