Menno Zwier

Menno Zwier is planrealisator. Hij heeft ervaring met de openbare ruimte, daktuinen en beplanting.

Wat motiveert je als planrealisator?

Een beheerder of projectleider heeft een ontwerpopgave. Daarbij wil je dat functionaliteit en esthetiek in balans zijn. Daar doe ik het voor. De combinatie van groen en straatontwerp die perfect op elkaar aansluit.

Denk aan die parkeerplaats waar je laatst je auto kwijt moest. Die moet voldoen aan veiligheids- en technische voorschriften en praktisch zijn. Hoe maak je die puzzel terwijl je ook rekening houdt met duurzaamheid, hitte, waterafvoer en esthetiek? Voor mij is de uitdaging om ook ruimte te vinden voor een extra groenvak en boom. Want zeg nou zelf, jij wordt toch ook blij van wat groen tussen het grijs?

Op welk gebied binnen de buitenruimte heb je de meeste ervaring opgedaan?

Wanneer je een project hebt waar praktijk en theorie samenkomen, kan je mij goed inzetten. Ik heb namelijk een mbo-opleiding aan het AOC Terra en een hbo-opleiding tuin- en landschapsinrichting aan Van Hall Larenstein afgerond. Na mijn afstuderen ben ik gaan werken bij het stagebedrijf als technisch ontwerper. Hier kon ik mij verder ontwikkelen richting beplanting. Zo heb ik de cursus Toekomstbestendig ontwerpen met beplanting aan het Ruyten instituut afgerond.

Het afgelopen jaar heb ik veel gewerkt aan daktuinen en projecten in de openbare ruimte. Hoewel ik daktuinen technisch beheers, vind ik projecten op maaiveldniveau interessanter. De uitdagingen bij daktuinen liggen vooral in de constructie, gewicht en civieltechnische aspecten. Mijn voorkeur gaat uit naar vollegrondprojecten. Hier heb ik meer mogelijkheden om groen toe te passen en mijn kennis en creativiteit te gebruiken.

Waarom is vergroening van de stedelijke omgeving belangrijk voor jou?

Wanneer je buitenruimteproject het toelaat probeer ik maximaal te vergroenen. Ik geloof dat een groene omgeving bijdraagt aan een gezondere en aantrekkelijkere stad voor iedereen. Of het nu gaat om het planten van extra bomen of het aanleggen van groenvakken, voor mij draait het om het vinden van de juiste balans tussen esthetiek en functionaliteit.

Heb je een voorbeeld hoe je vergroent binnen je projecten?

Een voorbeeld is een speeltuin binnen een project in Amsterdam. Voor het project lag een ontwerp waarbij 140 bomen herplant werden. Het was mijn taak de bestaande situatie te onderzoeken en het ontwerp technisch uit te werken. Als een situatie anders bleek, besprak ik de mogelijke oplossingen met de ontwerper.

In deze specifieke versteende speeltuin zouden vier bomen in verharding komen te staan. Verharding is slecht voor bomen omdat het de wortelgroei beperkt en de waterinfiltratie belemmert. Daarnaast moet je ander bomenzand gebruiken wanneer je verharding aanbrengt. Dit kan duurder zijn.

Er was bodemverbetering nodig voor deze vier nieuwe bomen. Hiervoor moest 100m² verharding worden opgebroken en later weer worden herstraat. De speeltuin zou wederom erg versteend worden. Ik zag hier de kans om deze 100m² naaste de nieuwe bomen helemaal te vergroenen met plantvakken. Hierdoor is de speeltuin een nog aangenamere plek geworden, met nieuwe speelaanleidingen en meer verkoeling. Daarnaast is een open groeiplaats voor de nieuwe bomen een betere groeiplaats dan een verharde situatie.

Dit idee heb ik vervolgens met de groenbeheerder besproken. Want hij kreeg in dit geval meer groen in zijn beheer. Een open en heldere communicatie met alle betrokkenen en zeker de beheerder is belangrijk.

Zo probeer ik waar mogelijk groen toe te passen. Natuurlijk wel met de goede overwegingen van haalbaarheid.

Waar ligt je toekomst?

Ik wil me blijven ontwikkelen als technisch ontwerper en mijn vaardigheden verder verfijnen. Wanneer je in de toekomst een project hebt, dan wil ik deze van begin tot eind kunnen begeleiden. Dit geeft me de kans om samen met een beheerder of projectleider een project te creëren waarin groen en techniek echt hand in hand gaan. Voor nu richt ik me op het creëren van mooie en functionele ontwerpen.

Wat doe je graag buiten werk?

Buiten het werk zie je mij vooral buiten. Van tuinieren in mijn volkstuin en in onze eigen tuin tot wandelen. Zo vergroen ik de stenen binnenplaats bij ons huis. Deze is inmiddels al een stuk groener met in het midden een sierappelboom. Ik hou ook van actieve vakanties, zoals wandelen in de bergen of fietsen door natuurgebieden. Daarnaast sport ik graag en geniet ik van lekker eten.

Menno Zwier

Planrealisator

creatief met de beschikbare buitenruimte

Ik heb ervaring met:

  • Advisering
  • Beplantingsexpertise
  • Bomen
  • Civiel techniek
  • Cultuurtechniek
  • Groentechniek
  • Ontwerpen
  • Openbare Ruimte
  • Planrealisatie
  • Samenwerken
  • Spelen
  • Werkvoorbereiding
  • Zelfsturing