Wat is het verschil tussen inhuur en opdracht?
Op welke manier zet jij externe deskundigen in
voor je project in de openbare ruimte?
Voor je project in de openbare ruimte wil je externe deskundigen inzetten. Er zijn verschillende mogelijkheden en je wilt de juiste juridische vorm kiezen. We vergelijken inhuren via de WAADI-wetgeving met werken met een overeenkomst van opdracht (OVO).
Daarnaast kijken we ook naar de veranderingen die vanaf 2026 met de Wet Toelating Terbeschikkingstelling Arbeidskrachten (Wtta) van kracht worden.
Je krijgt een helder overzicht van de verschillen, voordelen en verplichtingen. Dit overzicht helpt je bij het maken van de juiste keuze voor je project.
Voor dit artikel hebben we literatuuronderzoek en een interview met Pia Wouters gehouden, onze Projectcoördinator. Pia kent vanuit de praktijk de verschillen tussen inhuur en werken via een overeenkomst van opdracht. Sinds 2017 coördineert ze onze deskundigen die via inhuur en via opdrachten op locatie werken.
Wat is inhuren onder de WAADI?
Inhuren onder de WAADI houdt in dat je organisatie personeel inhuurt via een detacheringsbureau of uitzendbureau. De ingehuurde medewerkers blijven formeel in dienst van het bureau. Ze werken onder leiding en toezicht van jou, de opdrachtgever. Dit betekent dat de opdrachtgever, jij dus, verantwoordelijk is voor de dagelijkse aansturing en ook aansprakelijk is bij fouten of ongevallen.
Voor Pia is dit een belangrijk punt: de verantwoordelijkheid over het werk ligt volledig bij de opdrachtgever.
De voordelen van inlenen onder de WAADI zijn
- De flexibiliteit
- Je kunt eenvoudig opschalen en afschalen zonder arbeidscontracten
- Je draagt geen ziekterisico of andere werkgeverslasten
De nadelen van een vak deskundige inhuren zijn
- Geen directe binding zoals een arbeidscontract of overeenkomst tussen de externe deskundige en jouw organisatie of het project
- Bij veranderende wetgeving zoals de Wtta kan het uurtarief aanzienlijk stijgen
- Wanneer de ingehuurde medewerker fouten maakt ligt de verantwoordelijkheid bij je eigen organisatie
Wat is een overeenkomst van opdracht?
Bij een overeenkomst van opdracht (OVO) wordt een opdrachtnemer zoals een ingenieursbureau, een zzp’er of een andere dienstverlener ingeschakeld om een specifieke taak uit te voeren. Jij als opdrachtgever hebt dan geen leiding en toezicht. Zelfs wanneer de zzp’er of de medewerker van de opdrachtnemer op locatie bij je organisatie werkt, mag er geen sprake zijn van leiding en toezicht.
De opdrachtnemer is zelfstandig en volledig verantwoordelijk voor het behalen van het afgesproken resultaat. Dit maakt de OVO aantrekkelijk voor situaties waarin specifieke expertise vereist is en de opdrachtgever geen directe controle wil uitoefenen over de werkwijze. Dit maakt de OVO aantrekkelijk voor situaties waarin specifieke expertise vereist is en de opdrachtgever geen directe controle wil uitoefenen over de werkwijze.
Volgens Pia biedt de OVO de opdrachtnemer meer vrijheid. Het vraagt meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Jij als opdrachtgever hebt minder verplichtingen. Denk aan het bieden van arbeidsvoorwaarden of het bijhouden van verlofuren. Daarnaast heeft de opdrachtnemer de verantwoordelijkheid over het afgesproken resultaat. Omdat je vooraf de kosten en de resultaten afspreek maakt dit de OVO vaak kosteneffectief voor projecten.
Drie voordelen van een overeenkomst van opdracht zijn
- Je betaalt alleen voor de afgesproken diensten. Bij een duidelijk omschreven project kan dit zorgen voor lagere totale kosten
- Door gebruik te maken van een overeenkomst van opdracht kun je gespecialiseerde kennis van een andere organisatie inzetten
- De opdrachtnemer is verantwoordelijk voor de opdracht. Het financiële risico voor jouw organisatie is hierdoor kleiner
Drie nadelen van een overeenkomst van opdracht zijn
- Je hebt minder directe controle op de opdracht, doordat de opdrachtnemer een externe partij is
- Zonder duidelijk omschreven opdracht kunnen er extra kosten voor wijzigingen of aanvullend werk zijn
- Het succes van jouw project hangt af van de prestaties van de opdrachtnemer. Goede onderlinge communicatie blijft belangrijk.
Wat is het belangrijkste verschil tussen inhuren onder de WAADI en werken met een OVO?
Onder de WAADI ligt de leiding en toezicht bij de opdrachtgever, terwijl bij een OVO deze verantwoordelijkheid bij de opdrachtnemer ligt.
Komen er veranderingen in de WAADI of de OVO?
Per 1 januari 2026 wordt de Wtta ingevoerd. Deze wet vervangt de WAADI. Met de invoering van de Wtta gaan er strengere eisen gelden voor het inhuren van externe arbeidskrachten. Vanaf dat moment mogen opdrachtgevers bijvoorbeeld alleen nog zakendoen met 'toegelaten uitleners'. Een toegelaten uitlener voldoet aan strikte criteria. De verantwoordelijkheden en risico's voor opdrachtgevers veranderen ook.
Wanneer je als opdrachtgever de wetgeving niet naleeft riskeer je bijvoorbeeld boetes. Over dit onderwerp hebben we het artikel over de gevolgen van de Wtta voor opdrachtgevers geschreven. Hierin leggen we uit waar je rekening mee moet houden wanneer je na 2026 externe deskundigen inhuurt.
Ook onder de Wtta ligt de leiding en toezicht bij de opdrachtgever. Er komt extra nadruk op naleving en registratie. Aansprakelijkheid blijft een belangrijk verschilpunt, waarbij de Wtta de druk verder opvoert voor opdrachtgevers om te zorgen voor correcte registratie en naleving van arbeidsvoorwaarden.
Brancheorganisatie NBBU schrijft over de Wtta: ‘Het wetsvoorstel introduceert een toelatingsstelsel in de Waadi. Het stelsel moet de positie van de ter beschikking gestelde arbeidskrachten verbeteren, arbeidsmigranten in het bijzonder, en een gelijk speelveld voor alle in- en uitleners waarborgen.’.
- bron: Brancheorganisatie NBBU
Wanneer kies je voor inhuren?
Inhuren is ideaal voor situaties waarin je tijdelijke ondersteuning nodig hebt en controle wilt houden over het werkproces. Onder de Wtta komt hier wel een extra administratieve last bij. Pia geeft in het interview in augustus 2024 aan dat de Wtta nog niet leeft bij de opdrachtgevers die zij spreekt. Er is daarom nog geen zicht op organisatorische aanpassingen die we kunnen verwachten bij de invoering van deze wetgeving doorgevoerd is.
Uit het verleden weten we wel dat het verstandig is je nu al voor te bereiden op de nieuwe wet. Misschien herinner je nog het verdwijnen van de VAR-verklaring voor zzp’ers bij de invoering van de wet DBA? We zagen bij de invoering van de Wet DBA dat juridische afdelingen aan de rem trokken. Opdrachten van zzp’ers werden gestopt. Het gevolg was chaotisch. Er werden duurdere inhuur constructies via detacheerders afgesproken of zzp’ers verdwenen naar andere opdrachten.
Wanneer kies je voor een overeenkomst van opdracht?
Een overeenkomst van opdracht is geschikt voor projecten waar specifieke expertise nodig is en de opdrachtgever het proces volledig uit handen wil geven. De opdrachtnemer is dan verantwoordelijk voor het eindresultaat, wat de opdrachtgever meer ruimte geeft om zich op andere zaken te concentreren.
Hieronder enkele voorbeelden waarbij een OVO een goede keuze is:
- Inrichtingen of herinrichtingen van een (openbare) ruimte: Wil je gemeente bijvoorbeeld een park aanleggen of herinrichten? Je kan het hele proces of delen ervan laten uitvoeren door een extern bureau. Bijvoorbeeld het onderzoek, de participatie tot en met het definitieve ontwerp. Maar je kan ook de vergunningen tot en met de begeleiding van de uitvoering uitbesteden. Jij hebt je handen vrij voor andere zaken.
- Specialistische deelonderzoeken: Voor een project heb je veel informatie nodig. Bijvoorbeeld archeologie, ecologie, mobiliteit of landmeten. Er zijn maar weinig organisaties die deze specialisten in dienst hebben. Stel je voor je meet zelf een project in? Maar je onderschat de complexiteit en de vereiste nauwkeurigheid. De gevolgen van slechte metingen zorgen voor onnodige extra kosten en overlast binnen een project. Denk aan straten die verzakken of rioleringen die slecht aangesloten zijn.
Waarom kies je voor een OVO in deze situaties?
- Specifieke expertise: In al deze voorbeelden is er een duidelijke behoefte aan gespecialiseerde kennis en vaardigheden die niet intern beschikbaar zijn.
- Uitbesteden van verantwoordelijkheid: De opdrachtgever wil dat de opdrachtnemer verantwoordelijk is voor het volledige project, inclusief eventuele risico's en het behalen van deadlines.
- Duidelijk eindresultaat: Elk project heeft een duidelijk omschreven eindresultaat, zoals een voltooid park, gerestaureerde brug, of nieuw fietspadennetwerk, wat goed past binnen de kaders van een OVO.
Een OVO biedt dus een efficiënte manier om projecten met complexe of gespecialiseerde vereisten uit te voeren, terwijl de opdrachtgever ontzorgd wordt en de focus kan houden op andere belangrijke zaken.
Conclusie: weeg de opties zorgvuldig af
Het kiezen tussen inhuren van personeel via de WAADI en werken met een overeenkomst van opdracht (OVO) is een beslissing die zowel juridische als praktische implicaties heeft. Beide vormen bieden voordelen, afhankelijk van de mate van controle die je wilt behouden en de specifieke behoeften van je project.
Met de invoering van de Wtta vanaf 2026, wordt de verantwoordelijkheid voor jou als opdrachtgever nog groter. Deze wet zal strengere eisen stellen aan het inhuren van externe deskundigen. Met een goede voorbereiding voorkom je problemen in de toekomst.
Denk goed na over de aard van je project. Heb je tijdelijke ondersteuning nodig en wil je directe controle behouden? Dan kan inhuren via de WAADI passend zijn. Wil je echter het proces volledig uit handen geven en de verantwoordelijkheid bij de opdrachtnemer leggen? Dan biedt een OVO de beste oplossing. Vergeet niet dat de strengere eisen van de Wtta vanaf 2026 een belangrijke factor worden in je besluitvorming.
Overweeg de aard van het project, de mate van controle die je wilt behouden, en de aanstaande veranderingen onder de Wtta. Voor langlopende projecten is het verstandig om nu al rekening te houden met de strengere eisen die vanaf 2026 van kracht worden.
Wil je meer weten over de Wtta en de impact op je projecten? Lees ons artikel over de Wtta en de aankomende veranderingen.
Voor dit artikel interviewde Nicole Behnke haar collega Pia Wouters. De aanleiding waren vragen van opdrachtgevers over de verschillen tussen detacheren (inlenen) en overeenkomsten van opdracht.
Welke werkvorm past bij mijn project?
Als ingenieursbureau in de buitenruimte weten we hoe belangrijk een goede voorbereiding is. Met klanten bespreken we regelmatig de opties: kies je voor inhuur of een overeenkomst van opdracht? In dit artikel vergelijken we beide werkvormen en helpen we je bepalen welke het beste aansluit bij jouw situatie.
We spraken met onze projectmanager Pia, die uit haar praktijkervaring een helder beeld heeft van beide werkvormen. Daarnaast verzamelden we informatie uit de onderstaande bronnen om het verhaal compleet te maken.
We behandelen kort de komst van de Wtta. Deze wet wordt waarschijnlijk vanaf 2026 van kracht en heeft invloed op het inhuren van personeel. Voor projecten die doorlopen na deze datum is het slim nu al de nodige voorbereidingen te treffen. Meer informatie over de Wtta staat in dit artikel.
- Medewerker inhuren via detachering | Ondernemersplein (kvk.nl)
- Zorgen voor goede arbeidsvoorwaarden | Ondernemersplein (kvk.nl)
- Welke arbeidsvoorwaarden heb ik als uitzendkracht? | Rijksoverheid.nl
- Zzp'er inhuren | Ondernemersplein (kvk.nl)
- Werk uitbesteden via contracting | Ondernemersplein (kvk.nl)
- In- of uitlenen van arbeidskrachten | KVK
- Waadi Check | KVK
- De Waadi: hoe zat het ook alweer? (wolfsadvocaten.nl)