Visie en uitvoering herinrichting wegen
Hoe voorkom je dat visie en uitvoering bij de herinrichting van wegen botsen?
Bij het herinrichten van wegen ontstaat vaak een kloof tussen visie en uitvoering. Ideeën blijken in de praktijk:
- Technisch onhaalbaar
- Onrealistisch qua kosten
- Simpelweg niet passend binnen de kaders van het project
Dit leidt tot vertragingen, hogere kosten en frustratie bij zowel uitvoerders als belanghebbenden. Hoe zorg je dat de visie en uitvoering bij de herinrichting van wegen samenvalt. Hoe los je dit op zodat je een goed en praktisch uitvoerbare oplossing krijgt?
In dit artikel lees je hoe we visie en beleid koppelen aan de praktijk van de herinrichting van een weg. We bespreken de kracht van ontwerpsessies, samenwerking met Studio Verbinding en hoe deze aanpak zorgt voor haalbare en gedragen oplossingen.
Hoe breng je visie en praktijk samen?
Bij de Apeldoornseweg in Hattem hield de gemeente een openbare aanbesteding om tot een verkeerskundige oplossing te komen. Studio Verbinding bracht hun expertise in op het gebied van onderzoek, visie en beleid, terwijl wij zorgden voor het uitwerken van de praktische oplossingen. Deze unieke combinatie van strategische en praktische kennis zorgt ervoor dat projecten niet alleen ambitieus, maar ook uitvoerbaar zijn.
Waarom werkt een ontwerpsessie?
Bij de samenwerking met Studio Verbinding werken we met ontwerpsessies. Tijdens deze sessies bespreken we open en eerlijk wat haalbaar en passend is. We brengen onze gezamenlijke kennis en ervaring bij elkaar én leren van elkaar. Hierdoor wordt de mobiliteitsvisie sterker en praktisch uitvoerbaar.
In een ontwerpsessie kijken we verder dan alleen de technische mogelijkheden. We bespreken ook de belangen van verschillende stakeholders, zoals bewoners, beleidsmakers en aannemers. Dit zorgt voor:
- Brede acceptatie van de gekozen oplossingen.
- Voorkomen van onverwachte obstakels tijdens de uitvoering.
- Creatieve oplossingen die alle partijen tevreden stellen.
“De ontwerpsessies met NB2N vind ik enorm waardevol, omdat we continu schakelen tussen visie en ontwerp. In dat ontwerpproces vullen we elkaar aan. Samen weten we alle belangen te verenigen.”
Hoe leidt samenwerking tot betere oplossingen?
Een mooi praktijkvoorbeeld uit een van deze sessies is een veilige oversteekplaats voor voetgangers. Vanuit onderzoek en visie is een voetgangersoversteek via een tunnel een goede optie. Op papier is dit een veilige oplossing die binnen de visie past. Maar uit de praktische inrichting blijkt dat een tunnel buiten de kaders van het project valt en duurder is.
Tijdens de ontwerpsessies met Studio Verbinding onderzochten we samen alternatieven. We beoordeelden elk idee op haalbaarheid, kosten en impact op de omgeving. Uiteindelijk kwamen we uit op een gelijkvloerse oversteek: een oplossing die perfect past binnen de visie, het budget en het kader van het projectgebied.
Door deze aanpak:
- Werden onnodige kosten voorkomen
- Konden we sneller tot uitvoering overgaan
- Werd een veilige oplossing gerealiseerd die draagvlak had bij alle betrokkenen
Dit onderstreept dat door visie en praktijk hand in hand te laten gaan, haalbare en gedragen oplossingen mogelijk zijn.
Wat levert open samenwerking op?
Deze aanpak levert een oplossing op die zowel technisch, financieel als beleidsmatig klopt. Belangrijker nog: het proces zorgt voor wederzijds begrip tussen visie- en praktijkexperts. Open samenwerking vanaf de start voorkomt miscommunicatie en zorgt voor:
- Efficiëntere processen zonder verrassingen.
- Betere afstemming tussen beleidsmakers en uitvoerders.
- Het beste resultaat voor alle betrokkenen: gemeenten, verkeersdeelnemers en omwonenden.
Daarnaast versterkt deze samenwerking de relatie tussen betrokken partijen, wat ook voor toekomstige projecten van grote waarde is.
Een proces is geen doel, maar een middel. Samen met Studio Verbinding streven we naar mobiliteitsoplossingen die visie en praktijk verenigen. Dit project toont hoe samenwerking leidt tot een realistisch en goed doordacht plan.”
– Robbert-Jan Legtenberg, NB2N
Andere klanten vragen dit
Een ontwerpsessie is een intensieve werksessie waarin we met alle betrokken partijen samenwerken om tot haalbare oplossingen te komen. We combineren technische kennis, beleidsinzichten en praktische ervaring om een uitvoerbaar plan te maken.
Op welke manier kun jij dit toepassen in jouw herinrichting van een straat of weg?
Wil je dat jouw project soepel verloopt, van visie tot uitvoering? Begin met het samenbrengen van visie en techniek in ontwerpsessies. De combinatie van expertise van NB2N en Studio Verbinding zorgt voor oplossingen die werken.
Heb jij in 2025 een herinrichting van een weg of straat en wil je een goed doordachte én praktische oplossing? Neem contact op met Studio Verbinding of ons. Samen maken we jouw project tot een succes.
Dit artikel is geschreven door Nicole Behnke.
Visie en praktijk verbinden in wegenprojecten
Bij het herinrichten van wegen ontstaat vaak een kloof tussen visie en uitvoering, met uitdagingen zoals technische onhaalbaarheid, hoge kosten en projectbeperkingen. In dit artikel bespreken we hoe je deze kloof overbrugt door:
- Ontwerpsessies: Open en eerlijke samenwerking met betrokken partijen om haalbare oplossingen te ontwikkelen
- Samenwerking met Studio Verbinding: Het combineren van visie, beleid en praktische uitvoering om tot gedragen resultaten te komen
- Praktijkvoorbeeld Hattem: Hoe een complexe uitdaging rond een voetgangersoversteek leidde tot een praktisch plan dat binnen alle kaders past
Door deze aanpak creëer je oplossingen die technisch, financieel en beleidsmatig kloppen. Het resultaat? Minder vertragingen, lagere kosten en een ontwerp dat breed gedragen wordt.
Heb jij een herinrichting gepland? Neem contact op en ontdek hoe wij jouw visie en uitvoering verbinden.