Sjaak Boer
Sjaak Boer is beheeradviseur met ervaring in verschillende rollen. In dit interview lees je meer over zijn ervaring in het beheer van de openbare ruimte.
Stedelijke vergroening met ervaring in verschillende rollen
Wat wij vandaag doen, heeft invloed op de stad van morgen. Als beheeradviseur bij NB2N denk ik altijd vooruit. Mijn kracht ligt in het verder kijken dan de huidige situatie. De beslissingen die we nu nemen, bepalen hoe een gebied er over tien jaar uitziet en later uitziet. Daarom zet ik me samen met jou in voor een duurzame en groene stedelijke omgeving, nu en in de toekomst.
Wat is voor jou belangrijk in een advies over de openbare ruimte?
In mijn werk adviseer ik over de inrichting van de openbare ruimte. Mijn brede kennis van groenbeheer, bestrating en stedelijk onderhoud helpt me om oplossingen te vinden voor nu en later. Het gaat erom dat we vooruitdenken over wat de stad nodig heeft over 20, 50 of zelfs 100 jaar. Dit is waar mijn hart ligt: duurzame oplossingen creëren en realiseren voor de toekomst.
In welke rol werk je binnen een team?
Ik ondersteun vaak een team of adviseer teamleiders. Ik zie snel hoe het voorbereidings- en uitvoeringsproces beter kan. Binnen je team ben ik degene met specifieke vakkennis, altijd positief kritisch en integer.
Mijn brede ervaring maakt me flexibel waardoor jij ook met andere vragen bij mij terecht kan. Ik schakel gemakkelijk tussen verschillende rollen en vakgebieden, van groenbeheer tot civiele techniek. Zo breng ik rust in processen, en daar heeft je hele team profijt van.
Wat is je visie op samenwerken aan een groenere stad
Samenwerken is essentieel in ons werk. Een stedelijk project raakt veel verschillende afdelingen, zoals groenbeheer en verharding. De openbare ruimte heeft ook invloed op sociale veiligheid en gezondheid. Het is mooi om te zien hoe collega’s steeds vaker met ideeën komen die vroeger alleen bij groenbeheer hoorden. Zo groeit de bewustwording over stedelijke vergroening, en daar draag ik dagelijks aan bij.
Wat is de impact van kleine ingrepen in beheer?
In Rotterdam zag ik hoe kleine aanpassingen grote impact kunnen hebben. Door bijvoorbeeld het maaibeleid te veranderen en minder te maaien onder bomen, nam de biodiversiteit toe. Ook werden de bomen gezonder. Dit soort ingrepen lijkt misschien klein, maar op de lange termijn dragen ze bij aan een gezondere stad.
Waar heb jij je brede kennis opgebouwd?
Van jongs af aan had ik een fascinatie voor alles wat groeit en bloeit. Daarom koos ik voor een groene beroepsopleiding. De eerste jaren werkte ik met mijn handen, in de praktijk.
In de loop der jaren groeide ik door naar voorman, uitvoerder en leidinggevende. Uiteindelijk werd ik ondernemer en runde ik veertien jaar mijn eigen hoveniersbedrijf. Hier leerde ik alle facetten van het vak én bedrijfsvoering kennen. Maar het runnen van een eigen bedrijf eiste fysiek zijn tol. Ik besloot in loondienst te gaan als werkvoorbereider bij een groot groen- en civiel aannemersbedrijf.
Door mijn ondernemerschap merk jij, als opdrachtgever, dat ik zelfstandig werk en tegelijkertijd je beoogde resultaat bereik.
Sinds 2016 werk ik bij NB2N. Mijn diverse kennis en ervaring zet ik nu bij verschillende organisaties in. Dus heb je integrale kennis vanuit verschillende rollen nodig op je project? Dan help ik je hierbij. Van werkvoorbereiding en projectmanagement tot advisering, en van groen tot riolering.
Wat is het belang van uniforme processen
Bij een van onze opdrachtgevers werd het beheer van de openbare ruimte toegevoegd als nieuwe dienst. Maar de verschillende werkprocessen waren niet op elkaar afgestemd. Iedereen werkte op een eigen manier, wat niet altijd efficiënt was. Door uniforme processen in te voeren, zorgde ik voor meer consistentie en betere resultaten. Dit soort veranderingen maakt projecten soepeler, en zorgt ervoor dat iedereen weet waar hij of zij aan toe is.
Van welke situatie leerde je veel?
Er was een moment waarop ik onverwacht een leidinggevende moest vervangen. Het verlies van de leidinggevende was zwaar voor het team. Daarbij kwam dat de kennis van de werkprocessen alleen in het hoofd van mijn voorganger zat. Ik verzamelde alle informatie door goed te luisteren naar het team en gesprekken te voeren met aannemers. Zo stelde ik een nieuw werkplan op en waarborgden we de continuïteit van het project.
Deze ervaring leerde mij twee dingen: hoe je een team door een moeilijke tijd leidt, en hoe belangrijk het is om kennis van je team vast te leggen en te borgen.
Op welke manier werk je samen met je team?
Ik geloof sterk in het geven van verantwoordelijkheid en vertrouwen aan mijn team. Wanneer mensen eigenaarschap voelen over hun werk, presteren ze beter. Bij een van mij opdrachten zag de teammanager het effect van deze werkwijze goed terug bij mijn teams.
De motivatie en kwaliteit nam enorm toe op het moment dat ze meer ruimte kregen om zelfstandig te werken. Dit sluit aan bij mijn visie dat je het beste in mensen naar boven haalt door hen verantwoordelijkheid te geven.
En wat doe je in je vrije tijd?
In mijn vrije tijd houd ik me bezig met muziek en beelden. Ik maak video's en foto's van muzikanten tijdens optredens, maar ook landschapsfoto’s. Dit doe ik zowel vanaf de grond als met een drone voor een helicopterview.
Beheerder
Stedelijke vergroening met visie
Sjaak Boer begon zijn carrière met het runnen van zijn eigen bedrijf in de civiele techniek, waar hij ervaring opdeed met grondverzet, bestrating en riolering. Na de verkoop van zijn bedrijf werkte hij als werkvoorbereider bij verschillende aannemers, waar hij zich verder ontwikkelde in integrale projectvoorbereiding.
Zijn expertise breidde zich uit naar groenbeheer, reiniging en het coördineren van verschillende disciplines. Uiteindelijk ontwikkelde hij zich tot beheeradviseur, met een focus op stedelijke vergroening en langetermijnplanning voor de buitenruimte.
Sjaak werkt sinds 2016 bij NB2N.
Artikel geschreven door Sjaak:
Is bezuinigen op de openbare ruimte door een lagere beeldkwaliteit écht kostenbesparend?
Sjaak heeft ervaring met:
- Beheer
- Beheerder
- Bestekschrijven
- Civiel techniek
- Contractmanagement
- Cultuurtechniek
- Directievoering
- Ecologie
- Groentechniek
- Inventariseren
- Kostenraming
- Ontwerpen
- Openbare Ruimte
- Organisatieontwikkeling
- Participatie
- Projectleiding
- RAW-UAV
- Samenwerken
- Toezicht
- Veranderen
- Werkvoorbereiding
- Wet natuurbescherming
- Zelfsturing